Menu

Taekwondo

Wat is Taekwondo

Taekwondo is een uit Korea afkomstige, stijlvolle en veelzijdige vechtkunst/vechtsport waarbij de nadruk ligt op de beentechnieken. De letterlijke vertaling van Taekwondo is “Weg/manier van hand en voet”. Taekwondo is een sport voor Iedereen; man, vrouw, jong, oud, recreatie-, of wedstrijdsporter. Nederland telt inmiddels zo’n 11.000 enthousiaste beoefenaars.

De wortels van Taekwondo gaan ver terug in de Koreaanse geschiedenis, maar in zijn huidige vorm bestaat Taekwondo pas sinds de jaren 50 uit de vorige eeuw. Sinds 2000 is het wedstrijdsparren een Olympisch onderdeel. Daarmee is Taekwondo naast het judo de enige oosterse vechtsport met een olympische status.

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid

Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid zijn drie belangrijke kenmerken bij het beoefenen van Taekwondo. Een wedstrijd tussen twee spelers mag namelijk nooit uitmonden in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk om de technieken goed te beheersen. Op die manier kunnen tegenstanders elkaar met discipline en hoffelijkheid tegemoet treden.

Banden

Net als bij andere (oosterse) vechtsporten is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de beoefenaar gevorderd is. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, groen, blauw, en rood volgen. Om een band te halen doe je op de club examen. Voor het behalen van de beroemde zwarte band (1e Dan), en de Dan graden daar boven, leg je een examen af voor een regionale of landelijke examencommissie.

Training

Eerst worden de basistechnieken zoals trappen, handtechnieken en voetstanden aangeleerd. Vervolgens wordt aandacht besteed aan mentale training, souplesse, snelheid en kracht. Dan ontstaan de zeer gecontroleerde en vaak hoge bewegingen die voor Taekwondo zo kenmerkend zijn.

Om de diverse stoot- en traptechnieken correct uit te voeren is veel training vereist. Daarbij wordt nogal wat van het evenwichtsvermogen gevraagd, omdat je tijdens het uitvoeren van de traptechnieken regelmatig op één been staat. Belangrijk is dat de lichamelijke conditie gelijke tred houdt met de vooruitgang in technieken.

Basisonderdelen Taekwondo

Stijlvormen of Poomsae – een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij aanvals- en verdedigingstechnieken in een vast patroon worden uitgevoerd.

Stapsparring of Taeryon – partneroefening waarbij de een aanvalt en de ander verdedigt.

Zelfverdedigingstechnieken of Hoshinsul – manier van zelfverdediging tegen alle vormen van aanvallen zoals vastpakken, verwurgen, klemmen of aanvallen met een stok of mes.

Breektechnieken of Kyokpa – manier om voorwerpen te leren breken. Met deze techniek wordt op spectaculaire wijze aangetoond of iemand zijn technieken goed beheerst.

Sparring of Kyorugi – een vrij gevecht tussen twee partners waarbij zoveel mogelijk punten moeten worden gescoord met geldige trap- en stoottechnieken.

Proefles

Enthousiast geworden? Kom dan een proefles doen. Je kunt dan zelf ervaren hoe leuk het is om Taekwondo te beoefenen. De oefeningen en het tempo worden altijd aangepast aan het niveau van de leerling. Robert van den Bergh Taekwondo Center is een van de ruim 170 sportscholen en verenigingen die zijn aangesloten bij de Taekwondo Bond Nederland (erkend door NOC/NSF).

Wil je meer weten?