Menu

Wat is Taekwondo?

Wil jij graag…

  • sportief bezig zijn
  • al je energie kwijt kunnen
  • aan je conditie werken
  • leniger worden
  • jezelf leren verdedigen

…dan is taekwondo iets voor jou!

Wat is taekwondo?

Taekwondo is een uit Korea afkomstige vechtsport waarbij de nadruk ligt op de beentechnieken. De letterlijke vertaling van Taekwondo is: “De weg van hand en voet”. Taekwondo is een sport voor Iedereen; man, vrouw, jong en oud.

In de huidige vorm bestaat taekwondo sinds de 50’er jaren, maar de oorsprong gaat ver terug in de Aziatische geschiedenis. Sinds 2000 is het wedstrijdsparren een Olympisch onderdeel. Daarmee is Taekwondo naast het judo de enige oosterse vechtsport met een olympische status.

De belangrijkste onderdelen van taekwondo zijn:

Poomsae: Een soort schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander waarbij in een vast patroon aanval- en verdedigings-technieken worden uitgevoerd.

Stapsparring: Partneroefening waarbij de één aanvalt en de ander verdedigt.

Zelfverdediging: Verdedigen tegen alle vormen van aanvallen, gewapend en ongewapend.

Sparring: Vrij gevecht tussen 2 partners waarbij het de bedoeling is om punten te scoren met schop- en stoottechnieken.

Breektechniek: Spectaculair onderdeel waarbij met taekwondotechnieken bepaalde voorwerpen (planken, steen of beton) gebroken worden.

Enthousiast geworden? Kom dan een proefles doen. Je kunt dan zelf ervaren hoe leuk het is om taekwondo te beoefenen. De oefeningen en het tempo worden altijd aangepast aan het niveau van de leerling. Taekwondo Opmeer is een van de ruim 170 sportscholen en verenigingen die zijn aangesloten bij de Taekwondo Bond Nederland (TBN).

]

Wil je meer weten?